Fabrikanten van luxe- of sportwagens verkopen hun auto’s bijna volledig op basis van één factor: imago. Ze hebben tal van manieren om dit te promoten, maar een van de beste is om hun auto’s, motoren en teams tegen de auto, motor en het team van een andere fabrikant te plaatsen. Daarom vind je zoveel van de luxe autofabrikanten die racemodellen maken, of het nu gaat om F1, LeMan, Autosport of welke andere competities dan ook.

Aston Martin heeft een geschiedenis van racen aangezien hun oprichter samen met zijn auto’s versies creëerde om al in 1922 deel te nemen aan de Franse Grand Prix, waarmee hij snelheids- en uithoudingsrecords op het circuit vestigde. Het is niet verwonderlijk dat dergelijke successen hen ertoe brachten om aan meer races deel te nemen, terwijl ze ook mensen bewust maakten van en geïnteresseerd waren in hun auto’s.

Toen mensen zagen dat ze races wonnen, wilden ze er zelf een, wat een van de eerste keren was dat een auto een beeld voor zichzelf creëerde waar mensen zich in wilden kopen. Wie wil er nou niet een van de snelste auto’s die op dat moment beschikbaar zijn?

 

Deze race streak werd voortgezet na de Tweede Wereldoorlog toen David Brown Limited het bedrijf in 1947 kocht. De modellen die in deze periode werden geproduceerd, de wereldberoemde DB’s, wonnen allemaal tal van races voor het bedrijf, wat prijzengeld opbracht maar, nog belangrijker, demonstreren hoe snel, glad en cool de auto’s werkelijk waren.

Tegen de tijd dat de jaren 80 toesloeg, deden ze het niet alleen prima in de races, maar ze deden ook mee, maar het bedrijf sponsorde ook alle race-evenementen van All Aston Martin Owners, en zorgde ervoor dat iedereen die een van hun auto’s had gekocht vanwege zijn snelheid, veel kansen om er goed gebruik van te maken. Helaas verloren financiële problemen midden jaren tachtig Aston Martins op het racecircuit en keerden kort en met beperkt succes tegen het einde van het decennium terug. Deze trieste toestand ging door in de jaren negentig en begin jaren 2000.

Tot 2005.

Onder leiding van Ford werd aangekondigd dat er een nieuwe divisie zou worden opgericht, Aston Martin Racing, die toezicht zou houden op de terugkeer van Aston Martin naar de autosport. Ze hebben sindsdien succes gehad door sterk gewijzigde versies van hun standaardauto’s in te voeren in verschillende tourraces. Er zijn zelfs plannen om de Formule 1 in te gaan, iets dat zeker meer interesse in het merk zal wekken. Er waren twee eerdere pogingen van Aston Martin om deel te nemen aan de F1, maar beide eindigden omdat het bedrijf geen punten scoorde in races.