We hebben allemaal gehoord van Formula One, NASCAR, Indy Car en mogelijk zelfs het FIA World Rally Championship, maar de meest populaire motorserie in het VK is het British Touring Car Championship of kortweg BTCC. Het is misschien niet zo glamoureus als de Formule 1, maar wat het mist aan glamour, maakt het goed voor opwinding en entertainment. In de afgelopen jaren had Green Flag het kampioenschap oorspronkelijk gesponsord; maar wordt nu gesponsord door Dunlop, de bandenfabrikant.

Allereerst zijn de auto’s eigenlijk een aangepaste sedan of “touringcar” die we allemaal in de showrooms konden kopen. Natuurlijk zijn de motoren aangepast en is de carrosserie gemaakt van lichtere materialen en zie je neerwaartse krachtvleugels op de rug. Maar wat de aerodynamica betreft, blijft de vorm van de auto hetzelfde als die van de normale straatauto.

De races zijn van bumper tot bumper, rond bochtige racebanen door het hele VK, met ongelooflijke snelheden, en in tegenstelling tot andere soorten races waarbij zoveel wordt gereden op sponsoring en resultaten, krijgt een auto, als hij het goed doet, een boete van extra gewicht. Dat betekent dat auto’s vanuit het oogpunt van de toeschouwer altijd vrijwel overal tegen elkaar racen en van bumper tot bumper. Keer op keer in F1 hebben we de coureur met de beste auto gezien, die op pole start en races gemakkelijk wint, niet vanwege rijvaardigheid, maar gewoon vanwege de omvang van hun racebudget.

Het kampioenschap reist door het VK naar de kleinere racecircuits, waardoor het zoveel beter te beoordelen is voor het publiek, en de toegangsprijzen passen bij het familiepubliek, iets wat je tegenwoordig niet zo vaak ziet in de autosport. Maar het enige dat ik zo leuk vind aan de BTCC, is dat ik de pits en de coureurs kan bezoeken op de racedag. Er is altijd een open pit-tijd, waar je recht door de pit kunt lopen, de auto’s van dichtbij kunt zien en kunt praten en handtekeningen van de chauffeurs kunt krijgen. De kinderen vinden dit absoluut fantastisch. Na het ontmoeten van de chauffeurs; ze kunnen dan hun helden zien racen over het circuit om hen op te vrolijken, waar anders kun je zo dichtbij komen met professionele sporters. Vanwege deze toegankelijkheid, regelmatige races in het VK en gezinsprijzen, is dit de meest populaire raceserie in het VK geworden.

Ze zijn nu zelfs direct na de Grand Prix begonnen met het tonen van het kampioenschap op tv en dit heeft het profiel van dit autosportkampioenschap nog verder versterkt.

Zoals sommige van de Amerikaanse motorsport-series, is er meer dan één raceronde op een raceweekend of -dag. Nogmaals, dit betekent meer waar voor uw geld, aangezien u de coureurs meer dan eens in een racesituatie ziet. Hoe vaak heb je F1 gezien om je favoriete coureur uit de eerste bocht te zien rijden, in het BTCC keert hij weer terug in de tweede race.