De FIA ​​heeft de regels van 2009 enige tijd geleden aangekondigd. Het was voor het eerst dat de serie over een KERS-systeem beschikte en het betekende ook de terugkeer van enkele functies zoals Slick-banden. Beide wijzigingen zijn prima en hebben geen invloed op de status van de Formule 1 als het toppunt van autosport. Maar hogere achtervleugels, geen aerodynamische kleppen, testverbod en een klant-auto-opdrachtgever wel.

Dit seizoen (2009) is het belangrijkste kenmerk dat de langzaamste auto slechts een seconde achter de snelste auto staat. Dit wordt bereikt omdat teams bijna hele auto’s van andere fabrikanten kunnen kopen. De Force India is bijvoorbeeld eigenlijk een Mclaren Mercedes die in een Force India-chassis is gerapt, net als de Torro Rosso met het enige verschil dat die auto precies hetzelfde is als de Red Bull-auto. Wat een grap dat elke fabrikant op zoveel manieren wordt beperkt, zodat B-teams en coureurs daadwerkelijk een kans krijgen tegen de hoogste prijs voor coureurs met de Formule 1-titel.

In 2010 wordt de kloof tussen de auto’s nog kleiner. Hoe? Door een budgetlimiet van 40 miljoen pond in te voeren en door een limiet voor klantonderdelen in te voeren. Grote fabrikanten bepalen vanaf dat moment misschien niet meer de prijs voor de motor en versnellingsbak omdat dit beperkt zal zijn. Dus zelfs teams met lage budgetten kunnen zich nu geweldige onderdelen van Mclaren of Ferrari veroorloven.

Wat deze regels betekenen, is dat elke auto min of meer hetzelfde zal zijn. Bovendien kunnen teams niet veel geld uitgeven aan onderzoek en dergelijke, wat leidt tot nieuwe technologie die uiteindelijk hun weg vindt naar wegauto’s. Een Force India kan nu vechten voor de punten, iets wat een schande is voor de sport die zichzelf het toppunt van autoracen noemt. Serieus, hoe kunnen teams die een enorm merk als Ferrari of Renault vertegenwoordigen nu hun naam in de juiste schijnwerpers krijgen? In een tijdperk waarin teams als Torro Rosso een Ferrari kunnen verslaan, alleen omdat de Maranello-ingenieurs misschien geen geld uitgeven of dingen op hun auto zetten.

Ten slotte maken de regels van 2010 het voor teams betaalbaar om in de raceklasse te zitten en dit zorgde voor grote belangstelling om deel te nemen aan de sport. Verschillende low-budget teams zoals Campos (wie kent ze?), En een paar andere heb ik geen zin om te googlen. Kunnen Amerikaanse teams zonder veel geld en passie binnenkort toetreden tot het toppunt van autosport? Blijven grote fabrikanten op een post waar iedereen min of meer dezelfde auto’s heeft? Deze vragen worden binnenkort beantwoord.