Bijzonder veel mensen kiezen er op een bepaald ogenblik voor om een bromfiets aan te schaffen. Op deze manier kan men zich eenvoudiger en vooral ook sneller verplaatsen dan bijvoorbeeld met een gewone fiets het geval is. Voor de bromfiets geldt dat er in Nederland echter verplicht een verzekering dient te worden afgesloten. Met andere woorden, het in het verkeer brengen van een bromfiets is niet iets wat u kunt doen zonder stil te blijven staan bij de wettelijke verplichtingen waarover u beschikt. Het afsluiten van de zogenaamde bromfietsverzekering is overigens mogelijk op verschillende manieren. Wilt u daar graag meer over te weten komen en  bent u ook benieuwd naar de aandachtspunten waar u rekening mee moet houden met betrekking tot een bromfietsverzekering afsluiten? U ontdekt er alles over door middel van de informatie welke is terug te vinden hier op deze pagina!

            Wat is de bromfietsverzekering?

De bromfietsverzekering is eigenlijk de verzamelnaam voor verschillende verzekeringen die afgesloten kunnen worden om een bromfiets mee te verzekeren. Dit betekent meteen dat er meerdere verschillende soorten bromfietsverzekeringen bestaan waar u een keuze uit kunt maken. In principe zijn er drie verschillende mogelijkheden op de markt terug te vinden. Voor welke van deze mogelijkheden u uiteindelijk zult kiezen is afhankelijk van verschillende zaken. Er dient voor wat het uitkiezen van de meest geschikte bromfietsverzekering betreft dan ook rekening te worden gehouden met (op z’n minst) de onderstaande zaken:

 

  1. Hoeveel heeft de bromfiets u precies gekost en is ze nieuw aangekocht of niet?
  2. Hoeveel kilometers gaat u dagelijks afleggen met de bromfiets?
  3. Welk budget heeft u beschikbaar voor het afsluiten van een bromfietsverzekering?
  4. Heeft u mogelijks geleend voor de aankoop van uw bromfiets of niet?

 

Al deze verschillende punten samen zullen bepalend zijn voor het type bromfietsverzekering welke er uiteindelijk wordt afgesloten. Heel wat mensen hebben in de praktijk voldoende aan enkel en alleen de WA-verzekering, maar daar tegenover staat dat er ook menig aantal mensen zijn die de voorkeur geven aan een meer uitgebreide variant. In ieder geval, het feit dat er verschillende soorten bromfietsverzekeringen bestaan zorgt er wel voor dat het in de praktijk altijd belangrijk is om even een goede vergelijking uit te voeren.

            Waarom is de bromfietsverzekering wettelijk verplicht?

Op het ogenblik dat u zich in het Nederlandse verkeer begeeft zult u kunnen vaststellen dat u als bestuurder, ook van een bromfiets, altijd een bepaald risico loopt. De Nederlandse overheid heeft er op een zeker ogenblik voor gekozen om een belangrijk deel van deze risico’s weg te nemen door het invoeren van een verplichte bromfietsverzekering. De zogenaamde WA-verzekering moet dan ook verplicht worden afgesloten door iedereen die met zijn of haar bromfiets op de Nederlandse wegen wil rijden. Veel mensen vinden dit in eerste instantie enigszins een doorn in het oog, maar er zit wel degelijk een goed idee achter.

 

Door de WA-verzekering voor bromfietsen te verplichten wordt er in de praktijk voor gezorgd dat elke bestuurder van een bromfiets in Nederland is gedekt tegen potentiële schade waar hij of zij zelf niet verantwoordelijk voor is. Dat is natuurlijk uitermate belangrijk. Het gebeurde in het verleden vaak dat iemand betrokken raakte bij een ongeval zonder daar zelf schuld aan te hebben terwijl de partij die wel schuldig was de financiële gevolgen van dat ongeval niet kon dragen. Tegenwoordig is dat geen probleem meer, net omdat de WA-verzekering in dat geval wel financiële tussenkomst verleent. Dat is dus eigenlijk best wel interessant te noemen.

            Hoe kunt u de bromfietsverzekering aanvragen?

Nu u weet dat het aanvragen van minstens de WA-verzekering voor bromfietsen wettelijk verplicht is kunnen we even verder kijken naar de manier hoe deze verzekering moet worden aangevraagd. Laat ons in eerste instantie even kijken naar de zaken die u nodig heeft om deze verzekering aan te vragen. Dit is een beetje afhankelijk van het feit of u voorheen reeds een bromfiets heeft gehad of niet. Is dat het geval? Dan zult u wellicht de volgende zaken voor moeten kunnen leggen bij het aanvragen van uw nieuwe bromfietsverzekering:

 

  1. Het bromfietsrijbewijs waarover u beschikt;
  2. Een detail met de technische specificaties van de te verzekeren bromfiets;
  3. Het eventuele schadeverleden waar u als bestuurder over beschikt;

 

Heeft u nog nooit eerder met een bromfiets gereden? In dat geval zult u uiteraard geen schadeverleden hebben. Let wel, dit zorgt ervoor dat u wellicht niet zult kunnen rekenen op de scherpst mogelijke verzekeringspremie. De kans is dan ook erg groot dat u ergens in het midden zult moeten beginnen met uw premie. Gelukkig is de bromfietsverzekering in de praktijk uiteraard heel wat voordeliger in vergelijking met bijvoorbeeld een autoverzekering.

            Hoeveel kost een bromfietsverzekering afsluiten?

Bovenstaande brengt ons bij een belangrijke vraag die door veel mensen wordt gesteld, namelijk wat is nu precies de kostprijs waar u rekening mee moet houden bij het afsluiten van een bromfietsverzekering? Dit valt niet zomaar meteen aan te geven. Het prijskaartje waar een verzekering voor uw bromfiets over kan beschikken kan namelijk in de praktijk behoorlijk sterk uiteenlopend zijn. In eerste instantie moet u zich bijvoorbeeld afvragen welk soort bromfietsverzekering u wenst af te sluiten. Heeft u voldoende met de WA-verzekering? Dan zullen de kosten uiteraard heel wat voordeliger uitvallen dan wanneer u kiest voor de WA+ diefstal+ brand+ aanrijding verzekering. Er zijn echter ook nog andere zaken die een directe invloed kunnen hebben op de bromfietsverzekering van uw keuze, namelijk:

 

  • Het eventuele schadeverleden waar u als bestuurder over beschikt;
  • De specificaties van de bromfiets die u wenst te laten verzekeren;

 

In het bijzonder de specificaties van uw bromfiets kunnen de bromfietsverzekering aanzienlijk duurder of juist voordeliger laten uitvallen. Dit is iets waar u zeker bij stil moet blijven staan. Veel mensen doen dit niet en worden daardoor geconfronteerd met een nodeloos dure verzekering voor hun bromfiets. Wilt u de kosten voor uw bromfietsverzekering dus met andere woorden zo voordelig mogelijk houden? Dan is het in de praktijk altijd belangrijk om ook stil te blijven staan bij de specificaties waar uw bromfiets over beschikt.

 

Bereken hier de premie van uw bromfietsverzekering!