Autoruitschade kan op verschillende manieren ontstaan. Denk aan opspattende steentjes die tijdens het rijden op de voorruit ketsen, vandalen die met een hard voorwerp tegen de voorruit slaan of inbrekers die een zijruit intikken om zo uw waardevolle bezittingen uit de auto te roven. Hoewel autoruiten tegenwoordig bijzonder sterk zijn en veel kunnen hebben, blijft het glas. En glas heeft niet het eeuwige leven.

Op het moment dat u ruitschade heeft en de autoruit moet vervangen worden, betekent dit vaak flinke kosten. Zeker wanneer u dit bij een gecertificeerde dealer laat doen. Waar heeft dit mee te maken en waar kunt u een betere prijs-kwaliteitverhouding vinden voor een nieuwe autoruit?

Wanneer moet de voorruit vervangen worden?

Zijruiten zijn gemaakt van gehard glas. Wanneer zij beschadigd raken, vallen zij in duizenden delen uiteen. Daarom moet gehard glas bij ernstige ruitschade altijd vervangen worden. Een voorruit is tegenwoordig niet meer gemaakt van gehard glas. Voor deze autoruiten wordt gelaagd autoglas gebruikt; twee lagen glas gescheiden door een laagje PVB-folie dat door het assemblageproces doorzichtig wordt. Daarnaast zijn er verschillende automodellen die ook een gelaagde achterruit hebben; de meeste achterruiten zijn echter ook gemaakt van gehard glas, net als de zijruiten dus.

De voorruiten vallen door de unieke samenstelling en de productie niet zomaar uit elkaar bij ruitschade. De laag folie houdt de lagen glas immers bij elkaar. Vandaar dat u wél een ster kunt krijgen in een gelaagde voorruit, maar niet in een geharde zijruit.

De voorruit hoeft niet vervangen te worden bij elke willekeurige ruitschade, hoewel er veel bedrijven zijn die u anders willen laten geloven. De meeste sterretjes zijn helemaal geen reden voor afkeur bij de apk. De keuringsmeesters zijn vooral nauwkeurig wanneer het aankomt op ruitschade in het zichtveld van de bestuurder. Deze ruitschade kan afleidend werken en weerkaatst invallend licht op een onvoorspelbare wijze, waardoor ongelukken kunnen ontstaan.

Volgens de RDW-richtlijnen mag u niet doorrijden met ruitschade in het zichtveld van de bestuurder wanneer dit:

  • een ster is met een diameter groter dan 20 millimeter
  • een vertakte scheur is

Let op: hoewel de voorruit niet bij elke ster of scheur vervangen hoeft te worden, kan de ruitschade wel toenemen, bijvoorbeeld door grote temperatuurverschillen. Houdt u daarom de ruitschade wél in de gaten wanneer u besluit door te blijven rijden.

De autoruit vervangen bij een gecertificeerde dealer

Wanneer uw autoruit vervangen moet worden, denkt u wellicht direct aan uw gecertificeerde dealer. Geen gek idee, want waarschijnlijk heeft u de auto daar gekocht; dan is het aannemelijk dat zij ook nieuwe autoruiten leveren. Het is alleen wel zo dat u nooit de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgt voor de nieuwe autoruit wanneer u bij de merkdealer de voorruit laat vervangen. Uw gecertificeerde dealer heeft namelijk uitsluitend autoglas met een merklogo. Dit logo maakt het autoglas exclusief (lees: prijzig), maar verder doet het niets voor uw autoruit.

After market autoruiten zijn veel goedkoper omdat zij niet zo exclusief zijn; zij hebben geen merklogo. De productiewijze is verder gelijk, vaak worden deze after market autoruiten zelfs in dezelfde fabrieken gemaakt als de merkruiten. Daarmee is direct duidelijk dat de after market autoruiten een veel betere prijs-kwaliteitverhouding hebben wanneer uw autoruit vervangen moet worden.