Het is belangrijk om goede pechhulp te regelen als je met een kapotte auto langs de weg staat, maar is voorkomen niet nog beter dan genezen? Er zijn allerlei manieren waarop je auto stuk kan gaan, maar een veel voorkomend risico dat mensen onnodig nemen, is rijden met versleten banden. Je verliest binnen de kortste keren de controle over het stuur waarna je in een slip raakt met alle mogelijke gevolgen van dien. Zorg ervoor dat je op tijd je banden laat wisselen.

Waarom je banden moet wisselen

Slijtage vindt plaats aan de lopende band, letterlijk en figuurlijk. De meeste auto’s maken gebruik van voorwielaandrijving. Daarom zijn het ook de voorwielen die het hardst slijten. Nu is het niet zo dat je de banden direct voor nieuwe exemplaren hoeft te verwisselen. Om ervoor te zorgen dat de banden van je auto gelijkmatiger slijten, kun je het best van tijd tot tijd de banden onderling laten wisselen. Voorkom het moment dat je banden zijn versleten. Bij een nat en glad wegdek raak je makkelijk in een slip, en voor je het weet heb je pechhulp nodig.

Zomer- of winterbanden?

Wanneer je welke banden laat plaatsen, is afhankelijk van de temperatuur. Wordt het kouder dan 7 graden? Dan doe je er goed aan de winterbanden te laten plaatsen. Hou wel goed in de gaten of het kwik niet te hoog oploopt. Winterbanden slijten namelijk sneller als de temperatuur omhoog schiet. Hetzelfde principe geldt voor zomerbanden, maar dan net andersom. Hoe kouder en harder het rubber, hoe sneller een zomerband slijt. Zorg er dus voor dat je de banden gebruikt die bij het seizoen passen.

Welke garage kies je?

Het is logisch dat je een betrouwbaar bedrijf wil inschakelen als je de banden laat wisselen. Maar waar let je op? Kijk in eerste instantie of een bedrijf al lang bestaat, ervaring zegt namelijk een hoop. Verder kun je lezen wat andere klanten zoal hebben ervaren. Zijn de reviews vooral lovend, dan is dat een goede graadmeter. Ook de prijzen die worden gehandhaafd zeggen veel over een bedrijf. Is het bijna te mooi om waar te zijn? Dan is de kans groot dat dit ook zo is.

Autopech voorkomen?

Uiteraard is het beter om te voorkomen dan genezen. Door op tijd een APK check te doen, ben je gegarandeerd dat je zonder problemen de weg opgaat. Dit is überhaupt verplicht om één keer per jaar te laten doen. Dus als je op tijd een APK check doet, zorg je er niet alleen voor dat je veilig van A naar B kunt reizen, je voorkomt ook dat je een fikse boete kan krijgen.