Het vervangen van je luchtfilter is belangrijk. Een luchtfilter zorgt er namelijk voor dat er schone lucht in het motorblok geblazen wordt. Dit is nodig zodat stof niet gaat binden met onderdelen van de motor. Misschien heb je gemerkt dat je filter aan vervanging toe is maar weet je niet goed hoe je het zelf doet? Wellicht ben je geen autofanaat en heb je het nooit gedaan? Dat kan en daarom leggen we je in dit artikel uit hoe je je luchtfilter vervangt.

 

Waarom een luchtfilter

Hierboven is al beschreven waarom een luchtfilter belangrijk is, het filtert de lucht die de motor ingeblazen wordt. Het is van belang dat er zuurstof in de motor komt. Zuurstof is namelijk nodig om de brandstof te verbranden en om te zetten in energie.

Een luchtfilter zit standaard in elke auto en dient ook om de zoveel tijd vervangen te worden. Een slecht filter zorgt namelijk voor meer problemen.

Een luchtfilter bestaat uit een rooster waar de lucht doorheen gaat en als een soort trechter lucht verzamelt. Vervolgens komen we bij het filter zelf die je erin en uit kan schuiven.

 

Het vervangen van de filter

Bij de jaarlijkse onderhoud van je auto wordt de filter vaak vervangen. Dit doet dan de garagehouder voor je, echter kan dit best duur zijn. Voordeliger is dus om het zelf te doen.

Waar je vooral rekening mee moet houden is dat je natuurlijk de juiste filter koopt. Niet elke auto gebruikt dezelfde filter. Het draait er daarnaast om dat je de juist maat hebt. Dit kun je vinden in je autoboekje. Autodoc Club kan je daar ook bij helpen.

De luchtfilter zit meestal vast met clips of een aantal bouten. Deze kun je makkelijk verwijderen om de oude filter eruit te halen. Vervolgens verwijder je de aanzuigslang en zet je de nieuwe filter erin. Sluit de aanzuigslang weer aan en start de motor. Is het geluid oké en draait hij normaal? Dan is het goed gelukt.