Of je nu je auto wil verkopen of zelf op zoek bent naar een occasion, in beide gevallen is het van groot belang om achter de waarde van een occasion te kopen. Hier zijn verscheidene manieren voor. Door goed onderzoek te doen naar de betreffende auto voorkom je dat de koop of verkoop van de auto duurder uitpakt dan zou moeten. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarmee je achter de waarde van een auto kunt komen. Daarnaast zijn er altijd een aantal belangrijke factoren, zo weet je vaak dat Kia occasions over het algemeen minder kosten dan de duurdere Mercedes-Benz. Hoe je verder de waarde bepaald lees je hier.

Factoren die meespelen

Bij het bepalen van de waarde van een auto zijn er een aantal factoren die hierbij een belangrijke rol spelen:

  • Kilometerstand: Het aantal kilometers dat de auto al heeft gereden is van grote invloed op de waarde die de auto nog krijgt. In het verleden leidde dit regelmatig tot fraude waarbij er geknoeid werd met de kilometerstand. Door betere wetgeving en strengere handhaving is dit tegenwoordig gelukkig een stuk minder.
  • Staat van de auto: Uiteraard is de staat van de auto ook een belangrijke factor. De staat betekent niet alleen de huidige gebreken en schades, maar ook de reparaties die in het verleden al hebben plaatsgevonden.
  • Personalisatie van de auto: Veel mensen weten dit niet, maar wanneer een auto persoonlijke touches heeft, zal dit negatief uitpakken voor de waarde van een auto. Toekomstige eigenaren willen zichzelf graag zien rijden in de auto, en stickers, foto’s en andere persoonlijke toevoegingen helpen hier niet bij.

Online bepalen

Het internet staat vol met tools waarmee jij de waarde van een auto kan berekenen. Van hele simpele tools die je snel de waarde geven, tot tools die inzicht geven in het uitgebreide verleden en eigenaren van een auto. Afhankelijk voor het doel waarom jij de prijs wil weten kun je bepalen welke tool voor jou het meest praktisch is. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat niet alle tools gratis werken.

Onderhandelen

Tot slot kun je natuurlijk bij een dealer of particulier altijd onderhandelen bij de koop- of verkoop van een auto. Bij de plaatselijke dealer, of dit nou bij Volvo, Opel of een ander merk is, zullen ze waarschijnlijk wel jouw auto inruilen voor een redelijke prijs. Hiervoor moet je wel een beetje stevig in je schoenen staan, de verkopers zijn namelijk getraind in onderhandelen.